Blog - observaties over roosters, koppelingen en goed werkgeverschap

Variatie op de Wet van Murphy


Alles wat je verzinnen kunt, gebeurt een keer – en alles wat je niet verzint ook.

Een variatie op de wet van Murphy, toegepast op softwareontwikkeling. Software bouw je als ondersteuning van een werkproces: je analyseert de stappen daarvan en zorgt dat je systeem mensen er soepel doorheen leidt. Je houdt zo veel mogelijk rekening met verschillen in werkwijze: twee medewerkers hebben hetzelfde doel maar bewandelen misschien elk een andere weg, die tot hetzelfde resultaat leidt, en daar is niks mis mee. Hoe vaker je test, hoe meer van dit soort verschillende wegen je tegenkomt, en je zorgt dat een weg niet ‘doodloopt’. Maar op een gegeven moment worden de wegen wel érg kronkelig, en je denkt: nee, dit doet niemand. Maar toch verzin je er een oplossing voor. En dan is het klaar.

Totdat je, misschien jaren later, iets onlogisch ziet in een rapportage, of een melding krijgt van een medewerker die ergens niet uitkomt. Wat blijkt? Diegene heeft een weg bewandeld die je nooit voor mogelijk had gehouden.

Bij Uurwerk Online kun je iemand ziekmelden en daarbij aangeven dat de geroosterde uren moeten worden geteld voor het werksaldo. Onlangs gebeurde het dat een planner na zo’n ziekmelding nog het rooster veranderde, en van mening was dat dat moest kunnen zonder dat bij de zieke een ander aantal uren werd geteld. En ja, die planner had een punt. Dus we zijn nu aan het verzinnen hoe we het rooster van een zieke kunnen ‘bevriezen’ op het moment dat de ziekmelding in Uurwerk wordt gezet.

Wij blijven bij Uurwerk Online altijd in beweging en luisteren naar de wensen van onze klanten. Lees meer over onze roostersoftware voor manager, planner en werknemer.